Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A kisegyházak tiltakoznak a vallási törvény módosítása ellen

 

A kulturális minisztérium módosítani akarja az egyházakról szóló törvényt. A tárca szerint egyre több, vallási tevékenységet nem végző, magát egyháznak nevező szervezet él vissza az egyházaknak biztosított adókedvezményekkel. A tervek szerint az összes kisegyházat vallási közösséggé minősítenék, és megvonnák tőlük az adókedvezményeket. A kisegyházak tiltakoznak a tervezet ellen.

A módosítás célja, hogy megszüntesse a vallási tevékenységet nem végző, magukat egyháznak nevező szervezetek, illetve szekták által elkövetett adóvisszaéléseket. Ezt a minisztérium úgy kívánja elérni, hogy az összes kisegyházat visszaminősítené adókedvezménnyel egyáltalán nem rendelkező vallási közösségé. Az állam így ellenőrizhetné működésüket is, amit jelenleg nem tehet meg.

A jelenleg is érvényes, az egyházak működését szabályozó 1990./IV. törvény szerint ugyanis az egyházak bevételei adómentesek, az állam nem vizsgálhatja működésüket. Emiatt a kulturális minisztérium úgy véli, sokan törvénytelenül, a jogszabályok kijátszásával működtetnek álegyházakat, kizárólag az adókedvezmények miatt.

A kisegyházak vezetői szerint a minisztérium azzal indokolta a módosítást, hogy véleményük szerint egyre gyakoribbak a szekták által elkövetett adócsalások. A tárca szerint az uniós jogharmonizáció miatt is szükség van a változtatásra. A kisegyházak képviselői tagadják, hogy bármi alapja is lenne a minisztérium állításainak. Danka Krisztina, a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének szóvivője elmondta: a törvénymódosítást szorgalmazók nem tudták érvekkel alátámasztani a változtatás szükségességét. Semmmilyen kutatás sem támasztja alá azt az állítást, hogy a kisegyházak közül bármelyik is visszaélt volna az adókedvezményekkel, hogy valóban léteznének vallási tevékenységet nem végző álegyházak - állítja Danka. A minisztérium legalábbis eddig egyetlen ilyen szervezetet sem említett meg név szerint.

A jelenlegi törvény szerint jogilag minden egyház egyenlő, az állami támogatás mértéke pedig attól függ, hogy az adott szervezet milyen közhasznú tevékenységet végez, mekkora a tagsága.

A kisegyházak szerint ez a megoldás tökéletes, nincs szükség semmiféle változtatásra. Ráadásul az adóvisszaélések mellett említett szektaveszély - a fiatalokat behálózó, gondolkodásukat károsan befolyásoló, függetlenségüket megszüntető szervezetek elterjedése - sem mutatható ki. Danka Krisztina szerint inkább csak azokat kellene megbüntetni, akiket rajtakapnak valamilyen visszaélésen, és nem a törvényt módosítani.

A Human Rights Without Frontiers nemzetközi emberjogi szervezet magyarországi szóvivője, Buda Péter közölte: a törvénymódosítás egyik indoka az európai uniós jogharmonizácó. Emiatt azonban nem szükséges változtatni az érvényes jogszabályon. Európában is példaértékű ugyanis a magyarországi jogszabály. Ráadásul az Európa Parlament 1996. február 29-én született határozatában a testület úgy döntött: "A legtöbb vallás és szekta minden tekintetben törvényes, ezért jogosult arra, hogy tevékenységüket az Emberi Jogok Európai Konvenciójában foglalt szabadságjogok megillessék."

A változtatás csak a kisegyházak jogállását változtatná, a négy nagy, történelmi egyház, a katolikus, a református, az izraelita és az evangélikus felekezetet nem érintené. Így tehát a nagyobb vallási közösségek továbbra is úgy gazdálkodhatnának, hogy az állam nem vizsgálhatná működésüket, és bevételeik adómentessége is megmaradna.

A törvénymódosítást kidolgozó Schanda Balázs, a minisztérium egyházi tájékoztatási és koordinációs fősztályának vezetője az [*****]-nak elmondta: lehet, hogy a kisegyházak nem is értik, hogy miről van szó a módosításban. A 11 szervezet hiába tiltakozik, együttesen sem képviselnek olyan erőt, hogy érdemes legyen válaszolni az általuk megfogalmazott kérdésekre - közölte Schanda.

A kulturális tárca sajtóosztályán megerősítették: a minisztérium részéről senki sem kíván válaszolni a szervezetek tiltakozására.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

benke.kalman@upcmail.hu

(Benke Kálmán, 2011.10.05 09:45)Tisztelt Cím!

Hivatkozással a kisegyházakat ellehetetlenítő Egyházi Törvényre,
valamint az Alkotmánybírósági beadványukra hivatkozással figyelmükbe
ajánlom a következő levelet:

(Sok illetékes lesz ott, érdemes lesz kérdezni, tüntetést szervezni -
törvényes keretek közt.-)


---------- Továbbított levél ----------
Feladó:
Dátum: 2011. október 4. 15:47
Tárgy: EGYÜTT JOBB TERVEZNI A JÖVŐT! - Kárpát-medencei civil és
nemzetiségi szervezetek konferenciája Pomázon
Címzett: nif.info@gmail.com


Tisztelt Szerkesztő Kolléga!

Szeretettel meghívjuk rendezvényünkre!
A X. Kárpát-medencei Keresztkötődések Konferenciáját rendezi 2011.
október 7-én 10-18 óra között Pomázon a Kráter Műhely Egyesület. Cím:
Teleki-Wattay Kastély, Templom tér 3.
A rendezvény fővédnöke Szászfalvi László Egyházi, Nemzetiségi és Civil
Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkár, házigazdája Turcsány
Péter a Kráter Műhely Egyesület elnöke. Előadók Dr. Latorcai Csaba
helyettes államtitkár, Csallóközi Zoltán, Dr. Csizmadia László, Dr.
Székely András Bertalan, Dr. Konrad Sutarski, Fuzik János és más,
Kárpát-medencei civil és nemzetiségi szervezet képviselője.
A konferencia főbb témakörei: 1. Nemzetek, nemzetiségek és civil
szervezetek együttműködése, 2. Új magyar nemzeti és civil stratégia
esélye a Kárpát-medencében. Kisebbségek, nemzetiségek, autonómiák címmel
nemzetiségi statisztikákat, megújuló néphagyományok fotóit bemutató
kiállítás zárja a rendezvénysorozatot, melynek megnyitója 16 órakor lesz
a pomázi Zeneiskola nagytermében.
Megnyitja: Paulik Antal (főosztályvezető-helyettes – KIM Nemzetiségi
Kapcsolatok Főosztálya) és dr. Horváth Sándor (néprajzkutató, muzeológus).

A sajtó munkatársait nagy szeretettel várjuk! Az előadások között
interjú készítését örömmel fogadjuk, a beszélgetéshez megfelelő
helyszínt biztosítunk.

– –(kraterpress)

kukuka@makuka.com

(-3M-, 2011.04.17 12:06)

Mindenkinek saját joga azt hinni amit akar, és oda tartozni ahová akar. Ám jogtalan HUMÁNUSAN az, hogy bármilyen hit előnyt élvezhet mert ő abban hisz amiben. Amíg nem száll alá ISTEN az égből és egyetemesen megmondja mindenkinek mi a tényállás, addig csak mindenki gyakorloja a számára lehetőleg legjobb akármilyét, de ne élvezzen semmi támogatást ezért. Mivel nem bizonyított egy vallás sem a TELJESSÉGÉBEN !

Budapest

(Biro Erzsebet, 2010.11.12 19:17)

Folhaborito, ahogyan onkenyesen hatalmaskodnak azok akiknek ez modjaban all.
Tiltakozom ez ellen a torveny ellen!
Vizsgaljak meg egyenkent oket es ugy szurjek ki azokat akik valoban "hamisitvanyok".

Budapest

(Biro Erzsebet, 2010.11.12 19:16)

Folhaborito, ahogyan onkenyesen hatalmaskodnak azok akiknek ez modjaban all.
Tiltakozom ez ellen a torveny ellen!
Vizsgaljak meg egyenkent oket es ugy szurjek ki azokat akik valoban "hamisitvanyok".

 

 

Profilkép


Elérhetőség

Gyülekezetek!

Szeretnénk mindenkit bátorítani, hogy a törvényeket emberek hozzák!
Szeretnénk mindenkinek a figyelmét felhívni,hogy úgy ahogy Roma nem bírt az igaz egyházzal elbánni úgy ezek sem bírnak az EKLÉZSIÁVAL ami Magyarországon jelen van.
Tudjuk, hogy a Katolikus egyház a legnagyobb szekta az egész világon, mert a legnagyobb eretnekségek és eltérések ott találhatók.
Ha ilyen emberek ösztökélésére hoznak törvényeket.
Ezek a rendeletek már most TOHURA ÉS BOHURA vannak ítélve!

Mt 24,14
És az Isten országának ez az evangyélioma hirdettetik majd az egész világon, bizonyságul minden népnek; és akkor jő el a vég.

Keressétek az olaj árusító helyeket az ébredési alkalmakat, mert ez a megoldás!Archívum

Naptár
<< Július >>
<< 2022 >>
Ke Sze Csü Szo Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Statisztika

Online: 1
Összes: 91132
Hónap: 931
Nap: 33